به گزارش صدای بانک، توسعة فعالیت های کارآفرینی در مناطق روستایی کم برخودار و ضعیف، بایستی بر طبق ظرفیتها و پتانسیلهای موجود در روستاها صورت گیرد تا به موفقیت دست یابد و از به هدر رفتن سرمایه و زمان جلوگیری به عمل آید.
کمک به توسعة روستاها و خروج از مسائل و مشکلات جاری در زمینههای اقتصادی، اجتماعی نیازمند گرایش به عرصههای کارآمد است. یکی از این عرصهها، کارآفرینی میباشد که در جهان امروزی همواره مورد تأکید بوده و حتی گاهاً از قرن 21 به عنوان قرن کارآفرینان نام برد شده است.
بنابراین یکی از مهمترین راهکارها در جهت توسعة روستایی پایدار، رشد و توسعه کارآفرینی روستایی است که نیازمند سرمایه و کمکهای مالی میباشد.
همچنین امروزه اغلب کشورها برای دستیابی به توسعه پایدار، توانمندسازی را کارآمدترین روش میدانند که در برنامه چهارم توسعه جمهوری اسلامی ایران به خصوص در مورد اقشار آسیبپذیر، بدان اشاره شده است و از آن جایی که زنان سرپرست خانوار جزو اقشار آسیب پذیر جامعه به حساب میآیند، ضروری است که برای نجات از این مهلکه در تأمین سرمایه و ایجاد کسب و کار برای آنان نیز تدابیری اندیشیده شود.
طرح تأمین مالی خرد با رویکرد بانکداری پیوندی و با هدف کمک به روستاهای کم برخوردار، ایجاد و توسعه کسب و کارهای خرد، فقرزدایی و بهبود معیشت روستاییان با تاکید بر زنان و جوانان، بواسطه حمایت اعتباری و مشارکت مالی بانک کشاورزی و همچنین همکاری صندوق بین المللی توسعه کشاورزی سازمان ملل متحد، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان بهزیستی و مؤسسات و بنیادهای خیریه به عنوان تامین کنندگان هزینههای توانمندسازی گروه های خودیار و با مدیریت اجرایی موسسه تاک، در حال انجام میباشد و تاکنون در 2000 روستا در ۲۳ استان کشور به مرحله اجرا در آمده است و حدود 84 هزار و 144 نفر از روستاییان کشور شامل این طرح شده اند.
بر اساس این گزارش، بانک کشاورزی در انجام این پروژه تاکنون بیش از 5 هزار میلیارد ریال تسهیلات خرد به روستاییان کشور پرداخت نموده است، میزان حمایت مالی این بانک از پروژه مذکور از آغاز سال 1401 تا پایان مهرماه سال 1402 مبلغ 1807 میلیارد ریال در قالب 950 فقره تسهیلات خرد بوده است که بدون نیاز به سپرده گذاری و با ضمانت گروهی اعضا، به گروههای خودیار پرداخت شده تا با ایجاد و توسعه کسب و کارهای خرد و افزایش درآمد، وضعیت معیشتی خود را بهبود ببخشند.
گفتنی است 191 شعبه بانک کشاورزی در 23 استان کشور، در طرح تأمین مالی خرد با رویکرد بانکداری پیوندی در ایران مشغول به کار هستند و سهم بانوان روستایی در این برنامه 76 هزار و 909 نفر است که معادل 91 درصد مشارکت را نشان می دهد که از این تعداد 12 درصد آمار به بانوان سرپرست خانوار، خودسرپرست و بدسرپرست تحت پوشش طرح تأمین مالی خرد تعلق دارد.
همچنین قابل ذکر است که با مصوبه هیات مدیره بانک کشاورزی در سال جاری و با هدف ادامه حمایت از پروژه تامین مالی خرد و تامین مالی این طرح و همچنین توسعه جامعه هدف روستایی، مبلغ 10 هزار میلیارد ریال اعتبار جدید برای این طرح به تصویب رسیده است.