خروج ۱۰ هزار میلیارد ریال پول حقیقی از بورس به دنبال ناآرامیهای اخیر
۰
یک فعال اقتصادی گفت: ناآرامیها اخیر اثر منفی بر بازار سرمایه گذاشت و موجب کاهش ۳ تا ۵ درصدی شاخص بورس و کاهش ۱۰-۱۵ درصدی ارزش سهامهای کوچک بازار شد و در همین مدت بیش از ۱۰ هزار میلیارد ریال پول حقیقیها از بازار سرمایه خارج شده است.
به گزارش صدای بانک، سیدفرهنگ حسینی با اشاره به بار اقتصادی اغتشاشات اخیر، اظهار داشت: اقتصاد ایران برای بیش از یک دهه شاهد خالص سرمایهگذاری منفی است، بدین معنا که سرمایهگذاریهای صورت گرفته از استهلاک سرمایهگذاریهای قبلی کمتر است و عملا توان و ظرفیت تولید و در نتیجه، اشتغالزایی در کشور رشدی نداشته است.
وی گفت: کاهش سرمایهگذاری و عدم خروج از وضعیت خالص سرمایهگذاری منفی، آثار سوئی دارد و میتواند سبب کاهش رشد اقتصادی، کاهش اشتغال و به تبع آن افزایش فقر شود، تشکیل سرمایه و تسهیل و تسریع آن در بخشهای دارای مزیت اقتصادی کشور باید در اولویت قرار گرفته و همه افراد اهتمام خاصی به آن داشته باشند.
این فعال اقتصادی افزود: برای برون رفت از وضعیت فعلی، باید موانع سرمایهگذاریها شناسایی و رفع شود، علاوه بر آن سرمایهگذاری، از ریسک گریزان است و لذا ثبات و آرامش در فضای اقتصادی و به خصوص اجتماعی کشور یکی از پیش شرطهای لازم برای گسترش سرمایهگذاریها است.
این استاد دانشگاه گفت: در این شرایط، نوسانات اقتصادی در عوامل اقتصاد کلان مانند نرخ ارز مؤثر است، نوسانات اوایل دهه ۱۳۹۰ و سپس نوسانات شدید نرخ بهره در میانههای دهه ۱۳۹۰ که ابتدا با افزایش نرخ بهره به نزدیک ۲۸ درصد و سپس کاهش به ۱۵ درصد بود، شوک شدیدی در اقتصاد ایجاد کرد که آثار قابل توجهی بر رشد قیمت ارز در اواخر دهه ۱۳۹۰ داشت، سپس سیاستهای قیمتگذاری ارز و تداوم آن تا سالهای اخیر، سبب ابهام در سطح کلان اقتصاد کشور شد.
حسینی اضافه کرد: در این شرایط، کشور بیش از پیش، نیازمند آرامش و ثبات است، از جمله ثبات در مقررات و قوانین کسب و کار و همچنین آرامش در فضای اجتماعی؛ عملا در شرایط ناآرام جامعه، حضور مردم در سطح جامعه کاهش یافته و در کوتاه مدت شاهد کاهش شدید تقاضای خرید و سطح فعالیت های اقتصادی و در نتیجه آسیب تولیدات کشور خواهیم بود که به تبع آن سبب کاهش تولید ناخالص داخلی میشود و از آثار نهایی آن کاهش درآمد مردم است.
وی گفت: در سمت دیگر، خانوارها به دلیل نااطمینانیها، کمتر خرج میکنند که خود تشدید کننده شرایط فوق است، در عین حال این شرایط بیثباتی، علاوه بر آسیب به فعالیتهای اقتصادی مردم، سبب نوسان در بازار ارز میشود که خود شوک بزرگی به اقتصاد و معیشت مردم به شمار می رود.
این استاد دانشگاه افزود: در عین حال ناآرامیها، آثار اقتصادی و روانی شدیدی در بلندمدت دارد، به لحاظ روانی، اثر منفی بر افراد داشته و اعتماد سرمایهگذاران را کاهش و ریسک سرمایهگذاری در اقتصاد کشور را افزایش می دهد و اثر منفی شدیدی در سرمایهگذاری در بخشهای مختلف اقتصادی خواهد داشت.
وی بیان کرد: این فضای فعلی آشوب و ناآرامی کشور، اثر قابل توجه منفی در سرمایهگذاریهای جدید و توسعه سرمایهگذاریهای فعلی دارد. این موضوع سبب فرار سرمایه فعالان اقتصادی از کشور گشته و سبب نگرانی سرمایه گذاران خارجی و کاهش ورود سرمایه گذاران خارجی به کشور میشود.
این فعال اقتصادی گفت: به طور همزمان، همین ناآرامیها اثر منفی بر بازار سرمایه گذاشته است و موجب کاهش ۳ تا ۵ درصدی شاخص بورس و کاهش ۱۰-۱۵ درصدی ارزش سهامهای کوچک بازار شده است و در همین مدت ناآرامیها بیش از ۱۰ هزار میلیارد ریال پول حقیقیها از بازار سرمایه خارج شده است.