عضو هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار، با رد ادعای ربوی یا غرری بودن معاملات در بازار پایه فرابورس، گفت: قوانین جدید بازار پایه، به طور قطع شرعی است.
حسن امیری، عضو هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار، با رد ادعای ربوی یا غرری بودن معاملات در بازار پایه فرابورس، گفت: در مزایده یا مناقصه، هیچ فردی از قیمت پیشنهادی دیگری آگاه نیست و در عین حال، خریدار و فروشنده میدانند چه تعداد سهم را به چه قیمتی معامله میکنند؛ در حقیقت تعداد و مبلغ خرید و همچنین تعداد و مبلغ فروش توسط خریدار و فروشنده، در سیستم ثبت میشود و در صورت امکانپذیر بودن معامله، مچینگ انجام میشود؛ از همین رو، «غرر» در معامله معنا ندارد.
تقارن اطلاعاتی
معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، تاکید کرد: اگر سرمایه گذاران نیاز به اطلاعات بیشتر و مشاهده قیمتها دارند و گمان میکنند که اطلاعات به انجام معاملاتشان کمک میکند، موضوعی متفاوت از غرری بودن معاملات بوده و قابل بررسی است. اما در حال حاضر، این بحث مطرح است که بین افراد و کارگزاران، از لحاظ سطح دسترسی به اطلاعات تفاوتهایی وجود دارد که این موضوع قابلیت بررسی و بازنگری دارد.
به گفته امیری، آنچه مورد تاکید سازمان بورس بوده، مبحث تقارن اطلاعاتی است و باید حداکثر تلاش را در جهت دسترسی یکسان اطلاعات برای همه فراهم آوریم و اگر تصمیمی با این اصل در تناقض باشد، حتماً مورد بازنگری قرار خواهد گرفت.
اهمیت تغییرات مقررات بازار پایه
وی ادامه داد: تغییرات مقررات پایه طی چند سال گذشته بارها مطرح شد و مورد بررسی قرار گرفت. تغییرات و بازنگری در دستورالعملهای بازار پایه از الزامات، نیازها و خواستههای سرمایه گذاران بوده و هم مقامهای نظارتی بازار سرمایه بر آن تاکید داشته اند.
امیری با اشاره به تشکیل کارگروههایی به این منظور، ادامه داد: پس از کسب نظرات فعالان بازار سرمایه، کانون نهادهای سرمایه گذاری و کانون کارگزاران، مقرر شد تا نحوه معاملات در بازار پایه فرابورس به صورتی که مقرر شده از روزهای آتی تغییر کند.
وی با تاکید بر اینکه نظر فعالان و معامله گران بازار سرمایه، برای سازمان بورس و اوراق بهادار از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، ابراز داشت: هدف اصلی سازمان بورس، صیانت از حقوق سهام داران است. به همین منظور تلاش میشود تا شفافیت در بازار حاکم بوده و حداقل مغایرتها و محدودیتها وجود داشته باشد.
معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار تصریح کرد: شرایط شرکتهای حاضر در بازار پایهفرابورس با سایر شرکتهایی که بر روی تابلو، معامله میشوند، متفاوت است. این شرکتها در بازار پذیرش نشده اند یا به دلایلی از بازارهای اصلی بورس و فرابورس اخراج شده اند. بنابراین افرادی که در این بازار معاملاتی را انجام میدهند، باید به ویژگیهای متفاوت این بازار توجه داشته باشند.
ریسک بالای معاملات بازار پایه
عضو هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه معاملات در بازار پایه فرابورس باید بر اساس تحلیل جامع صورت بگیرد، ادامه داد: ریسک در بازار پایه فرابورس بالا بوده و از همین رو، تحلیل نقش مهم و اساسی در تصمیم گیریسرمایه گذاران دارد.
آماده بازنگری مقررات
وی با اشاره به طرح برخی انتقادات در خصوص مقررات جدید بازار پایه گفت: پیش از ابلاغ مقررات، نظرات کانون نهادهای سرمایه گذاری و کانون کارگزاران و همچنین فعالان بازار سرمایه در این زمینه جمع آوری شده است. با این حال، سازمان بورس و اوراق بهادار همواره آماده بازنگری مقررات است و چنانچه افرادی دغدغه و نگرانیهایی در این زمینه دارند، باید از مسیر درست، نظرات خود را منعکس کنند.
معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار ابراز داشت: هفته آینده در همین زمینه جلسهای با کانونها برگزار خواهد شد، لذا افرادی که ابهام یا دغدغهای دارند، میتوانند از این طریق نظرات خود را به سازمان بورس منعکس کنند و سازمان آمادگی لازم به منظور بررسی و بازنگری قوانین را دارد.
به اعتقاد امیری، چنانچه سرمایه گذاران و فعالان بازار با همه اصلاحات و مقررات بازار پایه آگاه شوند، ابهامی برای آنها باقی نمیماند.
بررسی در کمیته فقهی
عضو هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار تصریح کرد: در عین حال، با توجه به اهمیت موضوع، چنانچه در زمینه غرر و ربوی بودن معاملات در بازار پایه، اظهارنظر یا استدلال متقن و مشخصی به سازمان بورس و اوراق بهادار منعکس شود، به طور حتم، در کمیته فقهی مورد بررسی قرار میگیرد.