پرداخت حقوق دولتی معادن یکی از مهمترین تکلیف معدنکاران در برابر دولت است تا با پرداخت به موقع آن به درآمدهای عمومی کشور کمک کنند اما در شرایط رکودی انتظار می رود تا دولت با سیاست تشویقی، تقسیط حقوق دولتی از معدنکاران حمایت کند.
به گزارش صدای بانک از ایرنا، بر اساس قانون معادن ایران مصوب ۱۳۷۷ و اصلاحات بعدی و آییننامه اجرایی قانون معادن مقررات مربوط به بهرهبرداری و استخراج معادن بحث پرداخت حقوق دولتی معادن مورد تاکید قرار گرفته است.
هدف از قانونگذاری در این عرصه، بحث شفافسازی نحوه محاسبه و پرداخت این حقوق است. از این رو دارندگان پروانه بهرهبرداری معادن بر اساس این قانون موظف به پرداخت مبلغ تعیین شده به دولت هستند.
محاسبه حقوق دولتی به فاکتورهای مختلفی از جمله نوع ماده معدنی (فلزی، غیرفلزی، مصالح ساختمانی و …)، میزان استخراج سالانه، قیمت جهانی مواد معدنی و هزینههای تولید و فرآوری بستگی دارد.
یکی از مهمترین تاثیرات حقوق دولتی در حوزه معدن، تأمین مالی زیرساختهای معدنی، افزایش شفافیت در صنعت معدن و کاهش ریسکهای زیست محیطی ناشی از استخراج غیرقانونی است.
معدنکاران در شرایط رکودی بازار انتظار تقسیط حقوق دولتی را دارند تا بتوانند با فروش محصولات اقدام به پرداخت کنند، ضمن اینکه فشار به معدنکاران در صورتی که بازاری وجود نداشته باشد امکان دارد منجر به افزایش هزینه ها و تعطیلی معادن کوچک شود. سال گذشته تقسیط حقوق دولتی معادن ممنوع شد و این امر موجب ایجاد چالش هایی برای معدنکاران شد که در نهایت در اسفندماه سال گذشته بود که سیدعبدالوهاب سهلآبادی رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران از دستور و ابلاغ تقسیط حقوق دولتی معادن خبر داد.
اکنون آخرین وضعیت حقوق دولتی معدنکاران را با سیدعبدالوهاب سهلآبادی رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران و آرمان خالقی دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت را بررسی می کنیم. تقسیط حقوق دولتی معادن از معدنکاران حمایت می کند
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با اشاره به اینکه تقسیط حقوق دولتی معادن از معدنکاران حمایت می کند، گفت: تقسیط حقوق دولتی معادن از اسفندماه سال گذشته ابلاغ شده اما هنوز به مرحله اجرایی نرسیده است.
سیدعبدالوهاب سهلآبادی طی مصاحبه ای اظهار داشت: پیش از این، تقسیط حقوق دولتی ممنوع شده بود که مورد اعتراض معدنکاران قرار گرفت و این نهاد پس از بررسی و رایزنیهای متعدد موفق شد تا با دستگاه های مربوطه بحث تقسیط را دوباره دنبال کند.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران افزود: بحث حقوق دولتی تایید شده است اما هنوز به مرحله اجرایی نرسیده که معدنکاران منتظر هستند تا به زودی امکان تقسیط فراهم شود.
وی با بیان اینکه تقسیط حقوق دولتی در راستای حمایت از بخش معدن و تسهیل فعالیتهای معدنی است گفت: در شرایط فعلی که بازار راکد است و معدنکاران با مشکلاتی از جمله ناترازی انرژی و کمبود سوخت گازوئیل دست و پنجه نرم می کنند، تقسیط حقوق دولتی یک سبد حمایتی است.
سهل آبادی ادامه داد: معدنکاران نیاز به حمایت دارند تا در شرایط فعلی بتوانند نیازهای مورد نیاز را حل کنند.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با اشاره به افزایش حقوق دولتی در سال گذشته گفت: امسال هنوز افزایش قیمتی اعلام نشده است ضمن اینکه معدنکاران با مشکلات کمبود نقدینگی و ارزی روبرو هستند.
وی بیان داشت: اکنون یکی از مهمترین چالش های معدنکاران بحث سوخت گازوییل است سهمیه ای که به آنان اختصاص پیدا می کند بسیار ناچیز است و کفاف نمی دهد ضمن اینکه بسیاری از معادن با جاده اصلی ده ها کیلومتر فاصله دارند و باید بتوانند از سهمیه کافی بهره مند شوند.
سهل آبادی عنوان کرد: گازوئیل سوخت مورد نیاز ماشین آلات معدنی و تجهیزات معدنی است که کمبود آن بحث فرایند استخراج را با مشکل روبرو می کند.
به گفته وی، بحث کمبود مواد ناریه (مواد منفجره) نیز از دیگر مشکلات بخش معدن است که باید مورد توجه مسئولان مربوطه قرار گیرد. حقوق دولتی معادن باید میزان منطقی داشته باشد آرمان خالقی دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت با اشاره به افزایش حقوق دولتی معادن گفت: امسال هنوز قیمتی مشخص نشده است اما باید میزان منطقی داشته باشد و در موعد مقرر تعیین و مطالبه شود تا فعالان اقتصادی حقوق معدنی را از مشتری بگیرند.
وی ادامه داد: در شرایطی که هنوز معدنکار فروشی نداشته و بازار در رکود بوده است، نمیتواند حقوق دولتی را پرداخت کند در این صورت با زیان روبرو می شود.
دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه حقوق دولتی حق دولت است، گفت: این حقوق در قانون اساسی مشخص محاسبه شده است؛ این حقوق در دست معدنکار امانت است و باید به دولت پرداخت کند.
وی عنوان کرد: یکی از مهمترین درخواستهای معدنکاران این است که حقوق دولتی در زمان وصول از مشتری به دولت واریز شود و امکان تقسیط آن فراهم شود.
خالقی تاکید کرد: تقسیط حقوق دولتی یک امتیاز کمکی به معدنکاران است و منجر به بهبود شرایط معدنکاران می شود.