تاریخ انتشارجمعه ۱۹ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۹
کد مطلب : 27918
مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی:

جزئیات برنامه بانک مرکزی برای کاهش صف وام ازدواج به یک سوم تا پایان سال

۰
plusresetminus
مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی اعلام کرد: با تدابیر در دست اجرای بانک مرکزی و با تصویب هیات عالی این بانک، به زودی منابع جدید برای پرداخت تسهیلات قرض لحسنه ازدواج اختصاص می یابد که با این اقدام در کنار اضافه شدن دو بانک قرض الحسنه رسالت و مهر برای پرداخت وام ازدواج، یک سوم صف متقاضیان تا پایان سال جاری کاهش یابد.
جزئیات برنامه بانک مرکزی برای کاهش صف وام ازدواج به یک سوم تا پایان سال
به گزارش صدای بانک از روابط عمومی بانک مرکزی، دکتر نادعلی مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی در گفتگو با برنامه میز اقتصاد شبکه خبر افزود: برآوردها نشان می دهد برای پرداخت وام ازدواج 800 هزار میلیارد تومان منابع مورد نیاز است در حالی که توان پرداخت شبکه بانکی بیش از 300 هزار میلیارد تومان نیست. بانک مرکزی مکاتباتی با مجلس انجام داده تا زمینه برای تامین منابع و کاستن از صف متقاضیان فراهم شود. البته با رایزنی هایی که در جریان است امیدواریم منابع دیگری به جز منابع بانکها برای پرداخت تسهیلات ازدواج به شبکه بانکی تزریق شود .
وی گفت: از ابتدای سالجاری تا امروز ۱۸ تیرماه مبلغ ۵۸.۵ همت تسهیلات ازدواج به ۱۷۶ هزار و ۲۰۶ متقاضی و مبلغ ۱۴.۲ همت تسهیلات فرزنداوری به ۱۷۵ هزار و ۱۵۸ متقاضی از سوی شبکه بانکی پرداخت شده است که این بیانگر آن است که شبکه بانکی ۱۰۴ درصد عملکرد نسبت به تکالیف تعیین شده داشته است .

مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی همچنین گفت: در حال حاضر، جمع کل مبلغ تسهیلات پرداختی کامل به متقاضیان و افراد ثبت نام شده کامل که در نوبت دریافت تسهیلات ازدواج و فرزند در شبکه بانکی هستند از مرز ۲۲۰ هزار میلیارد تومان گذشته است در حالی که این تکلیف از سوی مجلس برای سال جاری ۲۰۰ هزار میلیارد تومان می باشد. طبق قانون امسال هر متقاضی به طور متوسط ۳۵۰ میلیون تومان وام ازدواج دریافت می کند.

نادعلی ضمن تشریح ‌منابع مالی پرداخت تسهیلات قرض الحسنه ازدواج در شکبه بانکی گفت : جزئیات برنامه های بانک مرکزی نیز برای تامین مالی جدید در شبکه بانکی جهت کاهش صف وام ازدواج در سال ۱۴۰۳ پس از نهایی شدن، اعلام می شود.

مدیرکل عملیات پولی و اعتباری با تاکید بر اینکه سامانه ثبت نام وام ازدواج هم اکنون روزانه حدود 4 هزار نفر را توسط پنج بانک در استان های مختلف ثبت نام می کند تصریح کرد: تعداد افرادی که متقاضی وام ازدواج هستند و برای ثبت نام مراجعه می کنند، زیاد است به همین دلیل ثبت نام آنها ممکن است مشکلاتی را به همراه داشته باشد.

وی افزود: با برنامه ریزی انجام شده، هفته آینده نشست مشترکی با مدیران عامل بانکها در بانک مرکزی به منظور اتخاذ تدابیر جدیدی برای تشویق بانکها برای مشارکت فعالتر در پرداخت وام ازدواج برگزار خواهد شد که ماحصل این جلسه، سرعت گرفتن پرداخت تسهیلات به متقاضیان در صف و افزایش ظرفیت پذیرش تقاضاهای جدید است.

مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی بانک مرکزی با بیان اینکه همه ساله در ماه های پایانی سال ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار متقاضی وام ازدواج در صف وجود دارد گفت: در ارتباط با ضامن های  این وام نیز قانون بر اعتبارسنجی ضامن ها تاکید دارد. بر این اساس، بانک ها فرد و ضامن وی را اعتبارسنجی می کنند. چنانچه رتبۀ اعتباری فرد و ضامن او پایین باشد، طبیعتاً ضامنی با رتبه اعتباری بالا تایید می شود تا رتبه اعتباری پایین فرد را جبران کند.

نادعلی مهمترین علت شکل گیری صف متقاضیان تسهیلات قرض الحسنه ازدواج را کمبود منابع و شکاف میان منابع قرض الحسنه و تسهیلات عنوان و خاطرنشان کرد : درحالی که منابع قرض الحسنه بانکها تنها ۳۰ درصد رشد داشته است اما شاهد رشد ۶۰ تا ۷۰ درصدی میزان تسهیلات ازدواج توسط مجلس بودیم. ضمن اینکه افزایش سقف فردی تسهیلات و ثابت ماندن میزان منابع به تشدید متقاضیان در صف منتهی شده است .

مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی تسهیلات قرض الحسنه پرداختی در قالب وام ازدواج یا فرزنداوری را حاصل منابع جدید تجهیز شده در شبکه دانست و تصریح کرد: شبکه بانکی زمانی می تواند تسهیلات جدید پرداخت کند که این تسهیلات پرداختی به بانک بازگردد ، بنابراین در این حوزه مانده تسهیلات ملاک عمل نیست بلکه میزان تسهیلات برگشتی به اضافه رشد سپرده های قرض الحسنه ملاک میباشد که تبدیل به منابع جدید می شود؛ با این حساب توان بانکها بیش از این نیست .
وی حداکثر توان پرداخت تسهیلات قرض الحسنه از سوی شبکه بانکی را ۳۰۰ هزار میلیارد تومان عنوان کرد و  افزود: از این میزان سهم تسهیلات ازدواج و فرزندآوری ۲۰۰ همت و سهم تسهیلات اشتغال ۱۰۰ همت است؛ بر همین اساس بود که موضوع در مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح شد.

نادعلی گفت: همان زمان در مجمع تشخیص اعلام شد که اگر مبلغ ۳۰۰ همت برای تسهیلات ازدواج و فرزند و ۱۰۰ همت هم برای تسهیلات اشتغال اختصاص می یافت این موضوع از توان تسهیلات دهی بانکها خارج می شود و تکلیفی بود که خارج از توان شبکه بانکی محسوب می شد و امکان پرداخت نداشت.  

مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی در ادامه افزود: براین اساس در مجمع تشخیص مصلحت نظام سقف جمعی کاهش یافت ولی سقف فردی کاهش نیافت، لذا طبیعی است که ۲۰۰ همت منابع بین تعداد کمتری از متقاضیان تقسیم خواهد شد .

اقای نادعلی تصریح کرد : بانک مرکزی در عین حال برای استفاده حداکثری از منابع شبکه بانکی علاوه بر سپرده های قرض الحسنه پس اندار، سپرده های قرض الحسنه جاری را نیز برای پرداخت وام ازدواج درگیر کرد و تا ۵۰ درصد تغییر در مانده حساب جاری بانکها به پرداخت تسهیلات قرض الحسنه ازدواج و فرزنداوری و اشتغال را در ابلاغیه سهمیه بانک ها لحاظ نموده است.

وی افزود : منابع در طول سال، دریافت و پرداخت می شود و اینگونه نیست که ۲۰۰ همت وام ازدواج در ماه های نخست سال پرداخت شود و منابع دیگری نباشد؛ بلکه در طی سال منابع قرض الحسنه بانکها اعم از تسهیلات برگشتی و منابع جدیدی که در شبکه بانکی تجهیز می شود به منابع جدید قرض الحسنه تبدیل می گردد.

مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی افزد : بانک مرکزی برای کاستن از صف متقاضیان وام ازدواج و فرزند اوری تدابیر خاصی نیز بکار گرفته است به طوری که سال گذشته با وجود معافیت دو بانک قرض الحسنه مهر و رسالت از پرداخت تسهیلات ازدواج و فرزند اوری با رایزنی انجام شده این دو بانک نیز به بانکهای پرداخت کننده این تسهیلات افزوده شدند و ۲۵ همت در سال گذشت منابع جدید به بانکها تزریق شد تا صف کاسته شود.

وی خاطرنشان کرد : عمده منابع قرض الحسنه بانکها در قالب دو بانک تخصصی قرض الحسنه رسالت و مهر برای پرداخت وام قرض الحسنه تجمیع می شود و تمامی سپرده گذاران در این دو بانک انتظار دریافت تسهیلات دارند و لذا رشد منابع قرض الحسنه در سایر بانکها برای پرداخت تسهیلات رشد چندانی نداشته و عمدتا در این دو بانک متمرکز شده اند .


اقای نادعلی تصریح کرد :‌براساس قانون منابع قرض الحسنه پس انداز به اضافه منابع قرض الحسنه جاری باید صرف امور قرض الحسنه ازدواج و فرزند اوری شود؛ براین اساس، اگر فرضا مانده سپرده قرض الحسنه بانکها ۸۰۰ هزار میلیارد تومان باشد باید توجه داشت که سپرده گذاران معادل رقم سپرده گذاری شده از بانک طلبکار هستند و بانک این منابع را وام قرض الحسنه داده است و باید بازگردد.

وی افزود: دوره بازگشت این تسهیلات که قبلا ۷ ساله بود الان ده ساله شده است لذا از هر وام پرداخت شده سالانه فقط ۱۰ درصد ان به بانک بازمی گردد. به عبارت دیگر، از این ۸۰۰ همت منابع قرض الحسنه سالانه ۸۰ همت از آن به بانک باز می گردد . این منابع بازگشتی و منابع جدیدی که طی سال توسط بانک ها تجهیز می شود صرف پرداخت تسهیلات قرض الحسنه جدید به متقاضیان می شود.

مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی افزود: براساس قانون پیش از این بین ۵ تا ۷ درصد منابع قرض الحسنه جاری، تکلیف می شد که الان این درصد برداشته شده است. ضمن اینکه حساب قرض الحسنه جاری، حساب های دیداری یا جاری هستند و پولی که در این حساب ها وجود دارد از گردش بالایی برخوردارند و این پول نیز رسوب زیادی در حساب جاری ندارد. ضمن اینکه این حساب های جاری، به بانک ها کمک میکند که نرخ تجهیز منابع را کاهش دهند تا بتوانند تسهیلات ۲۳ درصدی پرداخت کنند .
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

آخرین عناوین